Grilovanie a opekanie patrí medzi najobľúbenejšie letné úpravy mäsa, rýb a zeleniny. Často je súčasťou rodinného, priateľského alebo spoločenského stretnutia a často ho sprevádzajú dobré nápoje a rôzne hry a zábava. Ak chcete zorganizovať takúto párty vo svojej záhrade, budete okrem kuchárskych zručností a správnych ingrediencií potrebovať aj dobrý záhradný gril.
Výber kvalitného záhradného grilu nemusí byť vôbec náročný. Pred kúpou by sme mali vedieť, ako budeme gril používať, koľko jedla budeme chcieť približne naraz pripravovať, aký zdroj tepla uprednostňujeme a či chceme príležitostne aj údiť.
Plynové a lávové grily
Plynový gril je k dispozícii v niekoľkých verziách, počnúc jednoduchšími a lacnejšími, ako je napríklad lávový gril Campingaz EXPERT BASIC s dvoma plochými horákmi z aluminizovanej ocele, ktoré umožňujú nezávislé grilovanie len na polovici alebo na celej ploche grilu.
V tomto ohľade možno za luxusný gril považovať kontaktný plynový gril Campingaz 3 Series Woody LX, ktorý má tri trubkové horáky z nehrdzavejúcej ocele a konštrukciu z agátového dreva. Grilovacia plocha je rozdelená na liatinový rošt a rošt Culinary Modular na jednoduchú prípravu pizze, marinovanej hydiny, paelly atď. Jednotlivé časti grilovacej panvice možno vybrať a umyť v umývačke riadu. Gril BBQ-Bull® “Bern” je ideálny na grilovanie. Má veko z nehrdzavejúcej ocele a lakované kovové úložné plochy a nohy. Jeho výhodou je ľahká mobilita, pretože má zabudované kolieska.
Grily na drevené uhlie
Grily na drevené uhlie patria medzi najpoužívanejšie, a to nielen kvôli ich nižšej cene. Drevené uhlie dodáva jedlu nádych ohňa a dymu, čo mnohí považujú za veľmi žiaduce. Grily Campingaz dodajú jedlu tú správnu chuť. Špičkovým grilom na drevené uhlie je bezpochyby gril s údiarňou Landmann Tennessee Smoker 100, ktorý umožňuje priame a nepriame grilovanie a údenie.
Grilovanie a opekanie
Grilovanie je rýchla príprava na horúcom uhlí pri vysokej teplote približne 200 °C. Pred grilovaním nechajte mäso odpočívať vo vybranej marináde aspoň tri hodiny, najlepšie však cez noc. Na druhej strane, údenie je dlhá a pomalá príprava mäsa v dyme pri nízkej teplote do 150 °C. Mäso neleží nad uhlím, ale mimo neho. Ide v podstate o druh úpravy mäsa horúcim dymom. Takto sa pripravujú napríklad veľké kusy mäsa. Grilovanie ani údenie nie sú pre netrpezlivých ľudí. Veľa záleží na správnom grile a našich kuchárskych zručnostiach, aby výsledkom neboli vysušené kúsky, ale dobre prepečené mäso plné šťavy.